Colectarea Separata a Deseurilor
Colectarea separata si reciclarea deseurilor constituie una dintre cele mai importante provocari de mediu pe care Romania le intampina la ora actuala.
Tara noastra a ratat tinta de reciclare de 50% impusa de Uniunea Europeana in 2020, avand o rata de reciclare de doar 11.08%, iar 70% din deseurile municipale pe care le generam ajung la depozitele de deseuri[1].
Proiectul va contribui la atingerea unui grad de colectare a deseurilor de 100% in judetul Galati. Sistemul de colectare a deseurilor are in vedere situatia reala de generare a deseurilor din judet, topografia judetului, clasificarea mediilor de viata (urban/rural), perioada corespunzatoare de implementare si de intelegere a necesitatii atingerii tintelor privind managementul deseurilor la nivelul populatiei rezidente.
Urmatoarele categorii de deseuri municipale vor fi colectate separat de pe teritoriul unitatilor administrativ–teritoriale din ADI „ECOSERV” si transportate la instalatii de tratare, respectiv eliminare:
Obligatii agenti economici
Agentii economici producatori de deseuri, precum si agentii economici specializati in conceperea si proiectarea activitatilor tehnologice ce pot genera deseuri au urmatoarele obligatii:
[1] Raport național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, Societatea Academică din România , București, 2022
Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro