Home |

Cum contribuim la un mediu sanatos

Cum contribuim la un mediu sanatos

In primul rand, ce este mediul incojurator? Prin mediu inconjurator sau mediu ambiant se intelege ansamblul de elemente si fenomene naturale si artificiale de la exteriorul Terrei, care conditioneaza viata in general si pe cea a omului in special. E tot ce ne inconjoara.

Ne afecteaza cumva starea mediului viata si sanatatea noastra? Bineinteles, depinde numai si numai de fiecare dintre noi, pentru ca starea mediului inconjurator ne afecteaza in mod direct viata si sanatatea noastra. 

Poluam. Ce este poluarea? Ei bine, poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine, numite poluanti, ca urmare a activitatii omului, si care provoaca prin natura lor, prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii, creeaza disconfort sau impiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. Asa iti poti da seama ca noi oamenii avem cea mai mare responsabilitate pentru poluarea mediului pentru ca poluarea este o consecinta a modului in care traim.

Stiai ca dreptul nostru la un mediu sanatos este un drept fundamental? Uite ce spunea Grigore Antipa, faimosul nostru naturalist: „Omul poate stapani natura cat timp tine seama de legile ei.”. Asadar depinde de fiecare dintre noi. Daca decidem sa nu aruncam deseuri oriunde, sa ducem echipamentele la centrele de colectare sau alegem sa compostam in familia noastra, contribuim la protejarea mediului inconjurator. Este de datoria noastra sa protejam natura, ca atare, atunci cand am terminat picnicul din parc sau din padure, luam cu noi deseurile, nu le lasam pe marginea drumului sau in poienita in care am mancat.

Este stiut faptul ca reciclarea aduce beneficii mari planetei. Deseurile menajere trebuiesc mai intai sortate, inainte de a le arunca in containare, si apoi separate pe tip de deseu reciclabil (plastic, sticla, hartie). Fa si tu asta si vei contribui la o mai buna protejare a mediului inconjurator.

Fii proactiv, colecteaza selectiv!

Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro