Despre compostarea individuala
In mediul rural (ruralul mic, in special) este recomandata si incurajata compostarea individuala in unitați de compostare individuala.
In aceste recipiente se pot composta resturile vegetale:
NU se pot composta:
De ce sa compostam? Care sunt beneficiile?
Compostarea este modul prin care nu numai ca scapam de deseurile menajere, dar putem sa le valorificam. De ce? Cum?
Romania ocupa ultimele locuri din Europa cand vine vorba de reciclarea sau valorificarea deseurilor menajere.
Daca si pe tine te preocupa problemele legate de protecţia mediului, atunci alege sa te implici. Poţi incepe cu deseurile menajere pe care le produci si afla ca oricine poate face compostare, in orice loc, chiar daca sta la bloc.
Sa incepem cu inceputul...
Ce este compostarea?
Compostarea este procesul prin care materia organica este descompusa. Resturile vegetale (coji de fructe sau de legume, crenguţe, coji de oua, zaţ de cafea etc.) puse impreuna, se descompun si duc la obţinerea unui ingrasamant bogat in nutrienţi, care poate fi utilizat la imbunataţirea solului, inclusiv pentru pamantul florilor din ghiveci, sau poate fi utilizat ca inlocuitor al ingrasamintelor chimice.
De ce sa te preocupe compostarea?
Atunci cand resturile de alimente ajung la groapa de gunoi, ele emit metan, un gaz cu efect de sera, adica, care contribuie la schimbarile climatice si afecteaza mediul inconjurator. Poţi spune, pe buna dreptate, ca tu contribui, personal, la reducerea emisiilor de metan pentru ca ai ales sa compostezi acasa.
Un compost de calitate?
Trebuie sa folosesti un amestec de materie verde cu materie bruna in proporţie de 50:50, impreuna cu o cantitate adecvata de apa. Materia bruna vine cu un aport de carbon, in timp ce materia verde aduce un aport de azot. Apa asigura umiditatea necesara la descompunerea materiei.
Beneficiile compostarii
Contribuie la reducerea emisiilor de metan.
Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro