Invatam sa Reciclam Deseurile
Tu stii ca multe dintre lucrurile pe care le aruncam pot fi reciclate? Aceasta inseamna ca mai putine lucruri vor fi aruncate, poluand, astfel, mediul inconjurator si ca multe pot fi folosite din nou si din nou.
Uite un video scurt care iti explica mai bine de ce sa ajuti si tu si de ce reciclarea este importanta: https://www.youtube.com/watch?v=2p8totUDOiA
Ai vazut pubele, stii tu pubelele acelea uriase, de culori diferite pe care scrie „Sticla” sau „Plastic” ori diferite mesaje ce ne incurajeaza sa colectam selectiv deseurile? Ei bine, in judetul nostru vor fi in fiecare localitate, la indemana fiecaruia. Deseurile colectate aici vor fi curatate si reciclate.
Cum poti contribui si tu? Colecteaza selectiv si du la pubela potrivita deseurile. Vrei sa stii care e pubela potrivita? Citeste mai jos si: Fii proactiv, colecteaza selectiv!
PUBELA ALBASTRA
Ce punem in pubela? Reviste/ziare, caiete, foi de ambalaj, cartoane. Ce facem inainte sa le aruncam? Scoatem agrafe, capse, scotch de pe hartii; nu aruncam materiale contaminate precum ambalajele de hartie unse cu ulei sau alte substante.
PUBELA GALBENA
Ce punem in pubela? Conserve, sticle PET, doze din aluminiu, flacoane de la detergenti lichizi, capace de la borcane. Ce facem inainte sa le aruncam? Clatim recipientele, golim sticlele.
PUBELA VERDE
Ce punem in pubela? Sticla (bauturi alcoolice, sucuri etc.) sau borcane. Ce facem inainte sa le aruncam? Clatim sticlele si le punem in pubela chiar daca sunt sparte.
PUBELA NEAGRA
Continutul Ajunge la groapa, nu poate fi recuperat Ce punem in pubela? Absorbante, scutece, tubul de la pasta de dinti, plicuri pentru hrana umeda pentru animale, ambalaje alimentare care nu pot fi curatate
PUBELA MARO
Continutul Poate fi recuperat prin compostare (maruntirea si omogenizarea deseurilor si pregatirea lor pentru fermentare). Daca vrei sa afli mai multe despre compostare, citeste aici. Ce punem in pubela? Resturi de fructe si legume proaspete sau gatite, resturi de paine, zat de cafea sau pliculete de ceai; coji de oua sau de nuca; par si blana, rumegus.
Acum, ca stii cum poti contribui, fii proactiv, colecteaza selectiv!
Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro