Reciclarea Deseurilor
Prin reciclare scade considerabil depunearea deseurilor la gropile de gunoi, care nu numai ca polueaza masiv mediu dar creeaza si o imagine dezolanta a oraselor, fiind un adevarat pericol pentru sanatatea celor care locuiesc in preajma lor
Recicland, poluantii eliberati de obicei in apa si aer prin depunerea deseurilor la gropile de gunoi, scad apreciabil.
Prin reciclare, se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera. Acest lucru se realizeaza prin inlocuirea materiei prime folosite, cu materie prima secundara, rezultata in urma reciclarii.
Prin reciclare, agonisim pe termen lung cheltuielile comunitatii cu energia, daca luam in calcul faptul ca energia economisita prin reciclarea unei singure sticle poate alimenta un bec timp de patru ore
Prin reciclare se pastreaza si menajeaza resursele naturale ale Pamantului
Reciclarea este procesul prin care deșeurile “cu valoare”, precum ambalajele, spre exemplu, sunt transformate în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse.
Beneficiile reciclării sunt multiple, de aceea este deosebit de important ca fiecare dintre noi să înțeleagă faptul că în spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei și principii solide, benefice comunităților.
In plus, reciclarea nu numai are un aport important în materie de beneficii pentru mediul, dar joacă un rol important și asupra economiei.
Afla mai multeCorelat cu sistemul de colectare separata implementat, colectarea in recipiente a deseurilor reciclabile menajere si similare se realizeaza astfel:
Afla mai multeIncepand cu anul 2025, in vederea atingerii tintei de reciclare de 50% se va asigura colectarea separata a biodeseurilor menajere in mediul urban.
Colectarea separata a biodeseurilor se va implementa cu prioritate in zona caselor din mediul urban (urban mare si urban mic) si din ruralul mare. Avand in vedere ca biodeseurile colectate separat din zona caselor nu asigura atingerea tintei de reciclare de 50%,
Afla mai multeDeseurile reziduale se colecteaza in recipientele negre puse la dispozitie si sunt de tip:
Afla mai multeDeseurile voluminoase constau in deseuri solide de dimensiuni mari (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinta indelungata altele decat deseurile de echipamente electrice si electronice etc.), care nu pot fi preluate cu sistemele obisnuite de precolectare si colectare a deseurilor municipale.
Afla mai multeProiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro