Home |

Stiati ca?

Stiati ca?

Stiati ca?

...la nivel global, doar 9% din deseurile din plastic sunt reciclate, in timp ce 22% sunt prost gestionate, iar o buna parte parte incinerate? „Prost gestionate” inseamna si ca ajung mare parte in natura, in arii protejate, in acvifauna de cele mai multe ori.

Stiati ca?

... in ultimii 30 de ani, consumul de plastic s-a dublat de patru ori, determinat de cresterea pe pietele emergente? Productia globala de materiale plastice s-a dublat intre 2000 si 2019, ajungand la 460 de milioane de tone. Materialele plastice reprezinta 3,4% din emisiile globale de gaze cu efect de sera.

Stiati ca?

...generarea globala de deseuri din plastic sa dublat din 2000 pana in 2019 la 353 de milioane de tone? Aproape doua treimi din deseurile de plastic provin din materiale plastice cu o durata de viata mai mica de cinci ani, 40% provin din ambalaje, 12% din bunuri de larg consum si 11% din imbracaminte si textile.

Stiati ca?

...doar 9% din deseurile de plastic sunt reciclate (15% sunt colectate pentru reciclare, dar 40% din acestea sunt eliminate ca reziduuri)? Alte 19% sunt incinerate, 50% ajung la groapa de gunoi si 22% se sustrag la sistemele de gestionare a deseurilor si intra in gropile de gunoi necontrolate, sunt arse in cariere sau ajung in medii terestre sau acvatice, mai ales in tarile mai sarace.

Stiati ca?

...in 2019, 6,1 milioane de tone (Mt) de deseuri de plastic s-au scurs in mediile acvatice si 1,7 Mt s-au scurs in oceane? Acum se estimeaza ca exista aproximativ 30 Mt de deseuri de plastic in mari si oceane, iar alte 109 Mt s-au acumulat in rauri. Acumularea de plastic in rauri implica faptul ca scurgerile in ocean vor continua pentru decenii viitoare, chiar daca deseurile de plastic gestionate gresit ar putea fi reduse semnificativ.

Stiati ca?

...75% din toate deseurile pe care le producem pot fi evitate, reutilizate sau reciclate?

Stiati ca?

...statisticile arata ca Romania este, printre altele, codasa in Europa la capitolul gestionarii deseurilor? Gradul de reciclare in tara noastra este in prezent de numai 11%, in conditiile in care media europeana este de 45%.

Stiati ca?

...dupa utilizare, cutiile de lapte din carton se colecteaza separat? Da. Dupa utilizare, cutiile Tetra Pack se spala, se aplatizeaza si, pe cat posibil, se usuca inainte de a fi introduse in containerul de colectare separata dedicat plasticului.

Stiati ca?

...ambalajele din hartie carton sunt obtinute din celuloza, reciclarea lor salvand milioane de copaci anual? Fibra celulozica se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare separata se poate introduce acelasi material in circuitul economic de 4-5 ori.

Stiati ca?

...ambalajul este orice produs, care indiferent de materialul din care este confectionat are rolul de a retine si proteja bunurile in timpul manipularii, distributiei si prezentarii produselor de la producator pana la utilizator sau consumator? Deseurile sunt ambalajele sau materiale de ambalare care nu mai satisfac cerintele si scopul pentru care au fost fabricate si care raman dupa ce a fost utilizat produsul ambalat.

Stiati ca?

...deseurile care contin mai multe tipuri de material reciclabil se colecteaza in functie de materialul predominant?

Stiati ca?

...nu puteti sa va transportati singuri deseurile? Foarte multe persoane isi transporta deseurile gandindu-se ca nu exista riscuri si ca in acest fel se asigura ca sunt reciclate si ca ajung direct la colector. Indiferent ca vorbim de deseuri periculoase sau deseuri nepericuloase, acestea nu pot fi transportate fara a avea o autorizatie sau licenta de transport deseuri.

Stiati ca?

…o doza de aluminiu se degradeaza in cca. 500 de ani si ca aluminiul este 100% reciclabil?

Stiati ca?

...fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci?

Stiati ca?

...sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune in bucatele mici? Si ca sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati?

Stiati ca?

... procesul de compostare este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce impactul asupra mediului? Nu numai ca ajuta la indepartarea deseurilor de la gropile de gunoi, dar creeaza, de asemenea, un sol bogat in nutrienti pentru gradinarit si agricultura. Dar daca nu depozitati corect compostul, ati putea face mai mult rau decat bine. Iata cateva sfaturi despre depozitarea compostului in mod corespunzator:

  • Asigurati-va ca recipientul dvs. de compost are o ventilatie adecvata. Daca aerul nu poate circula, acesta va incepe sa putrezeasca si sa miroasa urat.
  • Pastrati cosul de compost intr-un loc umbros. Ultimul lucru pe care il doriti este ca materialul descompus sa se supraincalzeasca si sa se strice.
  • Adaugati putina umiditate daca gramada pare prea uscata. Daca este prea umed, adaugati cateva materiale uscate, cum ar fi paie sau frunze.

Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro